Blog

AMIKOR MINDEN VÁLTOZIK

2015.10.08 13:15

AMIKOR MINDEN VÁLTOZIK....

 

"Vagy foggal-körömmel ragaszkodunk a gondolatainkhoz vagy önvizsgálatot tartunk. Vagy az egyik, vagy a másik. Nincs más választás"

Byron Katie

 

Ha azt akarod, hogy a világ megváltozzon, a te belső világodat változtasd meg, Mivel a külső világ a te belső világod kivetülése. Amikor elkezdesz önvizsgálatot tartani (amit valljuk be sokszor elodázol mert helyette olvasol, tv-t nézel, a szomszédodat kritizálod, vagy másokat ócsárolsz, csak ne kelljen foglalkozni magaddal) akkor végül rájössz, hogy minden belőled indul ki, és oda is tér vissza, mert a világ megmutatja, milyen belső munkát végeztél! Ha mindig másokkal foglalkozol, hogy az meg amaz mit csinált, hogy mit mondott, akkor ilyenkor nem a saját életedet éled, hanem a másik életére fókuszálsz és neki adod az energiádat...De akkor ki van a tiedben? Hol vagy te a saját életedben?Tudatában vagy, hogy nem vagy jelen ott?

 

Amikor azt mondod, hogy ennek meg annak azt kellene csinálnia...el kéne söpörni a ház elől a szemetét, vagy rendbe kéne raknia a saját kertjét, jobban kellene odafigyelnie másokra, kérdés, hogy ki vagy te, hogy a másiknak megmond, hogy mit tegyen, és "szerinted" hogy kéne viselkednie? Miért érdekel téged, hogy a másik mit csinál? ha te szereted magad, akkor miért várod el a másiktól, önös érdekből tegyen meg valamit, amitől TE jól éreznéd magad? Nem ő! TE! Te miért nem teszed meg azt a dolgot, magadnak, amitől te jól érzed magad? Miért teszed a magad boldogságát másoktól függővé?Nem lehet, hogy neked kellene bizonyos dolgokat megtenni? Nem te vagy olyan mint amilyen jelzőkkel másokat illetsz? Mert csak akkor akarunk valamik megváltoztatni, ha saját magunkkal nem vagyunk elégedettek, és azt hisszük, ha ő megváltozik, akkor mi boldogok leszünk, megint önös érdekből természetesen, közben meg nem tiszteljük a másik szuverenitását. Ahelyett hogy azzal szembenéznél, hogy mi van veled, mi van benned, hárítasz, magyarázkodsz, azaz racionalizálod a tetteidet, támadsz, kivetítesz és ki tudja még mennyi mindent csinálsz önvédő mechanizmusként, csakhogy a kis hazugságaid, az önámítást saját magadról eltereld.

 

Amikor zavaró gondolataid vannak magaddal vagy másokkal legalább egy napig de ha ez túl sok, napi egy órát szánj arra, hogy megfigyeld, hány bírálatod, negatív gondolatod volt saját magaddal és másokkal szemben! Vegyünk egy példát "anyám folyton ugráltat" vagy bármi hasonló negatív érzelmet kiváltó gondolatot.

 

Van lehetőséged rá, hogy mélyebben belemenj, hogy megnézd honnan ered, milyen érzések jönnek, milyen képek...Ha beazonosítottad akkor szedd elő...Vegyél egy pár jó mély levegőt, hogy erősödjön benned az érzés, és mond: mindenki ugráltat engem érzést törlöm most! Mélylevegő....köv. gondolat: a csicska vagyok érzést törlöm most...mély levegő, magamat csicskáztatom érzést törlöm most...stb.....és lehet folytatni a végtelenségig...másokat csicskáztatok érzést törlöm most....a világomban csicska vagyok érzést törlöm most! Mély levegő, értéktelen vagyok érzést törlöm most, mély levegő....nem becsülöm magam érzést törlöm most...mély levegő....félek ha nem csicskulok elhagynak érzést törlöm most...mély levegő...kérd hogy mutassák az összes ehhez kapcsolódó gondolatot és hiedelmet és ezeknek érzését töröl...elképzelhető, hogy érezni fogsz dolgokat...testi, lelki érzeteket...engedd ki...vegyél mély levegőket, a levegő által oldódnak, és tisztulnak benned dolgok.

 

Hogy érzed magad? Történik benned valami változás? Ne siess, tölts el egy kis időt azzal, hogy leteszel (törölsz) minden olyan batyut ami eddig lehúzott téged :(

Ez nem jelenti azt, hogy egy idő után érzéketlen leszel, hanem azt jelenti, hogy ezután több helye lesz az építő, szeretetteljes gondolatoknak.

Próbáld megérteni, hogy ezáltal, hogy törlöd magadból a világról és másokról alkotott negatív érzéseidet a világ is változni fogsz, ahogy gyógyulsz, úgy gyógyul a világ is. Ez az egyetlen módja a világ változásának, mi magunk megváltozástatása, a tudatunknak a változtatása. Ha minden ember ledobja a régóta cipelt csomagjait, megtisztítja magát a trutyitól ami benne van, a világ is tisztulni fog.

Ne higgy nekem! Próbáld ki! Mit veszíthetsz?

 

GYENGÉD SEGÍTŐINK, AVAGY A TERMÉSZET EREJE!

2015.10.08 12:26

 

 

Amikor kimegyünk a mezőre és látunk csodálatos virágokat, sokunkban fel sem merül, hogy ezek nem pusztán csak szép virágok, hanem olyan gyógyító növények, amelyekkel lelki betegségeket tudunk gyógyítani. Ezeknek a virágoknak a hatását és gyógyerejét Dr. Edward Bach angol orvos fedezte fel.  Ez a módszer olyan hatékony, hogy a növények virágaiból készült eszenciák által közvetlenül képes hatni a lelkiállapotra. Dr. Bach elsősorban olyan gyógymódot keresett, amelynek segítségével bárki viszonylag könnyen megtalálhatja betegsége okát, és sikeresen kezelheti mind lelki, mind pedig testi bajait.  A Bach virágterápia, mint az öngyógyítás nagyszerű módszere segít megtalálni a lelki harmóniát, a megnyugvást és a békét ebben a rohanó világban. Az egyszerű és mellékhatásoktól mentes, ezért a cseppek egyre több család házi patikájának állandó részét képezik. A Bach-virágterápia sikere egyszerűségében rejlik, egyszerű, praktikus, így használata a mindennapokban bármikor áldásos hatású.

 

 

Életem során még soha nem találkoztam ilyen növényekkel amelyek képesek a test rezgéseit megváltoztatni, úgy hogy meggyógyítja mellékhatások nélkül például a depressziót, a társfüggőséget, pánikbetegséget, premenstruációs szindrómát és még sorolhatnám milyen áldásos hatásai vannak ezeknek a csodálatos virágoknak. Az eszenciák nem okoznak allergiás tünetetek és még azok is használhatják aki pollenallergiásak.

Nem igazán van olyan gyógyszer amivel  önbizalmat nyerhetünk magunknak, vagy mondjuk megszabadulhatunk a bűntudattól, vagy feloldódnak a kommunikációval és az elszigeteltséggel kapcsolatos  problémáink, vagy elkezdünk végre őszinték lenni önmagunkhoz vagy másokhoz. Nos ezeket a dolgokat kemény pénzekért ugyan megszerezhetjük, különböző önfejlesztő, önsegítő könyvek, tanfolyamok segítségével. Erre nem mindenkinek van lehetősége, és általában azoknak vannak a legtöbb problémáik akik anyagi gondokkal küzdenek. Éppen ettől olyan csodálatos ez a gyógymód, mert a feltalálójának éppen ez volt a célja, hogy az emberek eljussanak oda, hogy egyszerűen meggyógyítsák saját magukat, mert a természet adta a lehetőséget, és az előállításuk sem igényel bonyolult kémiai ismeretet, csupán a növények szeretetét és alapfokú ismeretét. Az előállított eszenciák 38 vadon növő növényekből állnak, és különböző tulajdonságokat képviselnek amivel meggyógyíthatjuk, megváltozathatjuk magunkban azokat a lelki folyamatokat amelyek megbetegítenek.

Néha előfordul, hogy nem tudunk dönteni két dolog között, mindig vacillálunk két lehetőség közül? Akkor használhatjuk erre a csodálatos egynyári szikárkát, ha pedig sok döntés közül nem találjuk a megoldást pl. pályaválasztásnál akkor használhatjuk a kékgyökeret.

Pánikrohamoknál, ismert vagy ismeretlen eredetű félelmek, szorongás, depresszió és különböző fóbiáknál is sikeresen alkalmazhatjuk a virágokat pl. a rezgőnyarat, cseresznyeszilvát, bohócvirágot, napvirágot, vadrepce, tárnics, sülzanót….a variációk és a gyógyítási lehetőségek széles skálájánál alkalmazhatjuk, az éppen aktuális lelkiállapot tükrében!

 

 

GONDOLATOK ÉS TAPASZTALATOK A PÁRKAPCSOLATOKRÓL

2015.10.04 21:26

"Amikor belemész egy kapcsolatban, érdemes elgondolkodni azon, hogy te csak egy fél vagy és keresed a másik feled vagy magad vagy egy egész. Ugyanis ha fél vagy és keresed a másik feled akkor függőségi viszonyba kerülsz a másiktól, és ha nincs veled akkor hiányérzeted támad, ilyenkor nincs kedved semmihez, punnyadás van, minden szürke, mert ő nincs veled, ellenben az az ember aki teljes egésznek érzi magát társ nélkül, akkor is jól fogja érezni magát amikor egyedül van, és a társa éppen nincs vele....

 

Ha görcsösen ragaszkodunk egy kapcsolathoz, számíthatunk arra, hogy a görcs előbb utóbb szabadulni akar....hiszen ki akarna egész nap szorosra húzott nyakkendőben mászkálni? Na ugye? Párkapcsolatot úgy érdemes létesíteni, hogy előbb tisztában teszed magad, a gondolataidat, és az sem árt ha beszerzel önbizalmat, önbecsülést és önértékelést (elárulom piacon nem lehet ebből venni, de virágeszenciák használhatók rá) vagy pedig keményen rágyúrsz önismeretre..Tehát a lényeg, hogy ne a párunktól szerezzük be mindezt, mert akkor megint előkerül az a függőségi állapot, hogy ha ő nem mondja, hogy szépek meg ilyenek meg olyanok vagyunk, akkor egyből megszólal a vészcsengő, hogy biztos valami gáz van!

 

 NINCS GÁZ HA TISZÁBAN VAGY AZ ÉRTÉKEIDDEL ÉS MAGADDAL RENDBEN VAGY!

 

 Mert akkor tudod magadtól is milyen csodálatos ember vagy! A másik dolog! Ilyet ne kezdj el kérdezgetni: Szeretsz? de biztos szeretsz? Nem nagy a hátsóm ebben a ruhában, szerinted meghíztam stb....mert bukta van...ha eddig erre nem figyelt fel az embered, ezután méregetni fog..azt tuti, és akkor nézhetsz, ha ő is ilyen szemmel kezd méregetni ahogyan te saját magadat! Ha nem szereted magad, ne várd azt, hogy a másik szeressen, és ne várd azt, hogy ő legyen a messiás aki megvált téged saját magadtól, ez megint tuti bukta! Mert akkor megint függővé teszed magad, és tőle szipkázod el az energiát, csakhogy te jobban érezhesd magad. 

 

Te egy önálló emberi lény vagy, értékekkel, csodálatos, ez vagy te, egymagad, ha párod van az csak emeli a te fényedet, de nem pótolja a másik feledet, mert egyedül is egy egésznek kell lenned! 

 

NE JÁTSZMÁZZ!

 

Lebuksz, vagy még rosszabb beleragadsz aztán nézheted magad, hogy már 100szor elmondtad, és nem oldódik meg semmi.... 

 

KOMMUNIKÁLJ! 

 

Mondd el mi bánt, mi zavar, kérd, hogy ő is mondja el mi bántja, beszéljétek meg! Minőségi idő! Töltsetek el minőségi időt egymással...az együtt való tévénézés az nem az! hiszen nem egymásra figyeltek! Nincs telefon, nincs internet, csak ti! Akkor ugrik a majom a vízbe, hogy tudtok-e egymásra figyelni igazán! Tévhit: a féltékenység a szeretet mércéje! A búbánatos ménkűt a féltékenység a birtoklás és függés mércéje, rossz tanácsadó!

 

 Amikor elmúlik a rózsaszín köd, akkor kezdődik az igazi szerelempróba, akkor kell mérlegelni, hogy a köd mögül felsejlik az eldobott zokni, az orrturkálás, a konyhaasztalnál a körömvágás és otthagyás...problémája, ilyenkor kell elgondolkodni rajta, hogy a rózsaszín után el tudom-e fogadni ezeket, hosszú távon...(években, évtizedekben tessék ilyenkor gondolkodni) anélkül hogy agybajt kapnék tőle, és nem akarnám megfojtani ezért évekkel később egy kanál vízbe! Szeretet: amikor elmúlik a szerelem, szeretet, az kemény dió...ha még van parázs érdemes megfújkálni, újítani, ha nincs érdemes kilépni, megadni az esélyt mindkét félnek, hogy újra megélje az érzést valaki mással....

 

Ugyan létezik örök szerelem, a szerelem örök, csak az alanyai változnak Ha szereted elengeded, hogy mással boldog legyen, ez a szeretet, marasztalni mert te akarod, mert te szereted, önzőség! Ha együtt kell maradnotok mert ez a sorsotok akkor együtt fogtok maradni, tűzön-vízen át, és nincs az az ember aki szét tudná szedni azt a stabil kapcsolatot! Ha pedig a sors azt rendelte, hogy elválnak útjaitok, kár mágiával vagy bármilyen hókuszpókkal, csellel (mondjuk terhességgel) magunkhoz láncolni a párunkat, mert annak vállalni kell a karmikus következményeit, és előbb utóbb úgyis vége annak ami már elmúlt! A közös ház, vagyon, a gyerekek, a közös kutya bla,bla...olcsó kifogás és a félelem szülte indokok...gyávaság, kényelmesség, mert a továbblépéshez jó nagy adag BÁTORSÁG kell!

 

DE! Amint meghoztad a döntést hidd el hogy az Univerzum összefog, hogy mindenben támogassák a döntésedet, onnan fogod tudni, hogy jól döntöttél! Ami nem jön össze az nem a te utad! Minden kapcsolat, minden esemény az életünkben legyen az szép vagy fájdalmas, mind a mi tanulásunkat, fejlődésünket szolgálja, az is jusson eszébe mindenkinek, hogy leszületésünkkor ezt bevállaltuk, ha tetszik ha nem! Minél hamarabb tudatára ébredsz ennek, annál hamarabb tudsz feldolgozni, elengedni dolgokat!A pénztártól való távozás után reklamációt nem fogadnak el...Amikor meg mást hibáztatsz jusson eszedbe, hogy saját magad írtad meg a sorsod forgatókönyvét, értelmetlen másra mutogatni, mert azzal nem oldódik meg a problémát, csak éppen nem nőttél fel, mert nem vállaltad a tetteid következményét... 

 

Nagy mondás a Mátrix c. filmből: nem azért vagy itt, hogy meghozd a döntést, azt már meghoztad, hanem azért vagy itt hogy a döntései okát megértsd!

 

Horváth Erzsébet

A KÉRDEZŐ GONDOLKODÁS

2015.10.04 19:59

"A nagyszerű eredményhez először is nagyszerű kérdések szükségesek"

Minap egy érdekes című könyv került a látóterembe: "Kérdezz Másként, Élj Másként"

Már korábban is olvastam a nyitott kérdések fontosságáról!  Mivel kvantum terápiákkal, gyógyítással, szemlélet kialakításával foglalkozom, így a kérdező gondolkodás módszere nem ismeretlen számomra. Bár ennek a komplex módszernek (a kérdezésé) a lényegét, rendszerét egy másik technika által ismertem meg, nem is olyan régen. Ebben a technikában, a Kérdező Gondolkodásmódnak igyekszem a lényegét átvenni és megfogalmazni, leírni, hátha mások is használni akarják, ez is egy önismereti módszer és talán még több is.

A technika lényege, mondanivalója, hogy  ÍTÉLKEZÉS HELYETT, tegyünk fel olyan kérdéseket amelyek tágítják a látókörünket és tudatosabbá tesznek. Minden új kérdés egy nyitnivaló ajtó! Amikor történik velünk valami, akkor nagyon kevesünknek jut eszébe feltenni azt a kérdést "Mi az én felelősségem ebben?" ahelyett azt kérdezzük, "Ki a hibás?" Miért ilyen hülye a szomszédom, párom stb...? Mi a baj velem? Mit csinálok rosszul? Miért nem sikerül nekem semmi?

Végtelen lenne a kérdések sorozata. Ezeket a kérdéseket a szerző "Ítélkező Én, Ítélkező Ösvénynek" hívja. Az ítélkezésnek 2 módja van, amikor önmagamat megítélem, lehúzom, és amikor másokat.....ez hozzátartozik az emberi tulajdonságainkhoz, a célunk a tudatosodással, hogy minél kevesebbet ítélkezzünk, és többet legyünk felelősségteljesek, és tudatosabbak.

Ahhoz, hogy megváltoztassuk az életünket, szemléletünket át kell váltunk a TANULÓ ÉN, TANULÓ? TANULÓ ÖSVÉNY-re

A Tanuló Ösvény kérdései: Mi történt? Mit akarok? Mik a tények? Milyen feltétezésekkel élek? Mit tanulhatok? Mit gondolnak, éreznek és akarnak a többiek? MI AZ ÉN FELELŐSSÉGEM A KIALAKULT HELYZETBEN?Milyen választási lehetőségeim vannak? Mi most a legjobb lépés? Mi minden lehetséges?

Ehhez és hasonló kérdéseket érdemes használni, ahhoz, hogy minél többet tartózkodjunk a Tanuló Ösvényen! A kérdések lehetnek ilyenek is: Hogyan tehetném hatékonyabbá a saját fejlődésemet, vállalkozásomat, időmet stb.? Mivel járulhatok hozzá a családom boldogabbá tételéhez, ahelyett, hogy kritizálnék mindenkit, beleértve önmagamat is? Mi kellene ahhoz, hogy mások negatív tulajdonságai helyett a pozitív oldalukat vegyem észre? Hogyan tanulhatnék meg a Tanuló Ösvényen járni az Ítélkezés Ösvénye helyett? Mi az ami épít? Hogyan járulhatok hozzá, hogy építő kapcsolataim legyenek stb.? Millió kérdés az amit fel tudunk tenni! És van lehetőségünk választani a két ösvény között...Ez némi gyakorlást igényel, de ha legalább egy fél órát fordítunk naponta arra, hogy leírjuk, megfigyeljük, hányszor és hogyan ítélkezünk önmagunk és mások felett, és helyette igyekszünk kitalálni egy másfajta kérdést, már közelebb kerülünk az életünk MEGVÁLTOZTATÁSÁHOZ.

Egyszerű példa: megítélem, hogy esik az eső...ez elindít bennem egy csomó frusztrációt, mérgelődést, figyelem magam mit érzek (Belép a Figyelő Énem) mit vált ki belőle? 

VAN VÁLASZTÁSOM ITT!

Vagy maradok ebben az állapotban és tovább hergelem magam (az ítélkezés ösvényének mocsara) és hibáztatok mindent, főleg a meteorológusokat, a természetet, vagy a kormányt :)

VAGY?! 

Elkezdek Tanuló Ösvényes kérdéseket feltenni: Hogyan használhatom fel ezt az időt a javamra? Milyen csodás dolgokat csinálhatok ebben az időben? Milyen csodálatos lehetőségeket tartogat számomra ez az idő? Stb. stb... Figyeld magad! Mit érzel a testedben, lelkedben? Mennyire más az érzés?

Másik példa: Dugóban ülsz....Mit érzel? Milyen gondolatok jönnek? Milyen ítélkező mondatok? Ezt nem akarom felsorolni....tudjátok ti azt nagyon jól! :) Ha nem pozitívak tudd, hogy az Ítélkező Ösvényen vagy, és tartasz az Ítélkezés mocsara felé amibe beleragadsz, szökik fel az adrenalin, és az egész napodat eben az állapotban töltöd le.....HACSAK NEM VÁLTASZ ÁT A TANULÓ ÖSVÉNYRE :) Például így:

Hogyan használhatnám ki a legjobban a dugóban töltött időmet? Milyen hasznom származik ebből? Milyen csodás hozzájárulás lehet ez amit most még nem tudok, nem látok? Stb...stb...Figyeld magad, mit érzel? Ha ezeket a kérdéseket teszed fel, vagy más ezekhez hasonlóan....mennyire másképp érzed magad? Próbáld ki egy általad most problémásnak tűnő helyzetben....Írd le mit gondolsz? érzel, mik az életeleid és dobj újra!

VÁLASSZ MÁST! TEGYÉL FEL KÉRDÉSEKET AMIK MÁS SZEMSZÖGEKET TÁRNAK FEL, AJTÓKAT AMELYEKEN MÁS LEHETŐSÉGEK JÖNNEK BE!

JÁTSZ! VÁLASSZ!KÉRDEZZ MÁSHOGYAN! Próbáld ki és ha van kedved oszd meg másokkal a tapasztalataidat!

Ui.: A válaszok nem fontosak, nem az a lényeg, hogy válaszolj rá, a lényeg, hogy kérdezz (később váratlanul megjön a válasz is, ezt tapasztaltam) mert a kérdések megnyitnak, a válaszok bezárnak ezt megtanultam!

"KÉRDŐJELEZZ MEG MINDENT"

Horváth Erzsébet 

 

A GONDOLATOK DOLGOKKÁ VÁLNAK

2015.09.30 19:59

Amiben hiszel, olyan életet élsz. Na nem a látszólagos hittel van baj, hanem azzal a rejtett, mély, tudattalan hittel olyan dolgokba, rendszerekben amelyekről úgy szerzel tudomást, amikor elkezdesz önvizsgálatot tartani arról, hogy megtudd hogyan működsz te!

 

Ha abban hiszel, hogy az élet szar és küzdelmes, akkor igazad lesz (ez a te hited, vagy másé akiét átvetted). Ha azt hiszed a gazdagság elérhetetlen akkor is igazad lesz. Ha abban hiszel, hogy neked "csak" ennyi jár szintén igazad lesz. 

 

A gondolataiddal hozod létre a valóságodat, a hiedelemeid pedig a gondolataidat, gondolkodásodat befolyásolják. 

Figyeld magad, akár egy napig, mit hiszel, érzel, milyen dolgokon gondolkodsz tevékenységek közben....

Meg fogsz lepődni...

És ezt teremted nap mint nap....

Milyen hitrendszereket működtetsz az életedben amitől az életed olyanná válik amilyen?

Ezek a tieid? Mennyire hiszel abba amit képviselsz?

Mi áll közéd és a vágyaid között? 

A gondolkodásod? 

Az érzelmeid? 

A hitrendszereid?

A tudatalattid tartalma amely tudattalanul befolyásolja a mindennapi életedet?

JÓ HÍR! :)

Ezeket mind megváltoztathatod! Rengeteg módszer áll rendelkezésedre hozzá, ha nincs kutass, vagy kérj segítséget!

Tegyél magadért, az önismeret a legjobb befektetés az életed során amit bármikor tudsz kamatoztatni....

 

Bevállálod?

Egy kis önismereti mankó :) Interaktív előadás gyakorlattal :)
https://www.youtube.com/watch?v=Ly8jnEUyKPA&feature=youtu.be
 
 
<< 1 | 2